Ismét KATA változás, de végre „pozitív” irányban
2022. augusztus 10. írta: Judit.P

Ismét KATA változás, de végre „pozitív” irányban

A mai nap „megtörte” a „minden napra akad valami bosszantó hír” sorozatát. Reggel arra ébredtem, hogy a katásokat érintő kedvező változásokról döntött a kormány.

paragraph-gc72d7226e_1920.jpg

A katás cégek, ha tovább folytatják a működésüket, nem kötelesek a nyitó mérlegüket könyvvizsgálóval ellenőriztetni. Múltkor hallgattam a kata változásokról egy előadást, ott az előadó 90 ezer Ft-ot emlegetett a könyvvizsgálattal kapcsolatban, így az amúgy is megszívatott cégek megspórolhatják ezt a költséget.

Másik változás: a katás cég korlátlanul felelős tagja, ha egyéni vállalkozóként folytatná a tevékenységét, nem kell megvárnia a cég egyszerűsített végelszámolással való megszűnését, (ami több hónapig is eltarthat,) hanem az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének napjától (feltéve, hogy ez szeptember 30-ig megtörténik,) már kiválthatja az egyéni vállalkozói igazolványt.

Így megspórolható a „beltag csere” (amibe valószínűleg már több cég is belekezdett, hogy a korlátlanul felelős tag minél előbb egyéni vállalkozóvá válhasson,) ügyvédi és egyéb költsége. A türelmetlenek rosszul jártak. De hát ki láthat itt a jövőbe?

Számomra, katás bt tagként mindkét könnyítés jó hír, főleg, mert még nem döntöttem el, hogyan tovább. Így valójában nyertem plusz 1 hónap gondolkodási időt.

Vajon miért nem lehetett mindezt időben átgondolni, és a júliusi törvényjavaslatba már beletenni? A katás cégek megúsztak volna némi „fejtörést”.

Hozzávetőleg 3 hét van augusztus 31-ig. Remélem, még támad egy-két ötlete a „megfelelő” embereknek, amivel „finomíthatnak” az eredeti, sokakat ellehetetlenítő, tönkretevő új kata törvényen.

Egy-két kérdést felvetnék. (Nyílván akadna több is, de most ezek jutottak az eszembe.)

A katás vállalkozóknak miért nincs lehetőségük az 50000.- Ft tételes adó helyett magasabb összegűt választani?

„A nyugdíjrendszer fenntartása miatt van szükség a kata változtatására - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök”  Ha ezt komolyan gondolta, akkor nem értem a fix 50000.- Ft-os tételes adót. A 75000.- Ft-os adó kizárása szerintem visszalépés. (Pedig, mint tudjuk, előre megyünk…)

Sőt, egy olyan összeg választásának a lehetősége se lenne rossz, amivel a vállalkozó eléri minimálbérnek megfelelő szolgálati időt.

Kíváncsi lennék, miért CSAK a főállású egyéni vállalkozó lehet katás? Például (a teljesség igénye nélkül) a nyugdíjas miért nem? A nyugdíjas cipész zsebéből miért kell 25000.-Ft-nál több adót kivenni? És a nappali tagozatos diákéból? És a ...

Vannak erkölcsös és erkölcstelen törvények. Erkölcsösek azok, amelyek ténylegesen az emberiség többségének érdekeit védik. Viszont erkölcstelenek azok, amelyek a valóságban csupán az uralkodó hatalmasságokat védik.

Árkossy Károly (www.citatum.hu)

 

PJudit

Fotó forrása: Pixabay

süti beállítások módosítása