A kimondott szó ereje
2020. október 21. írta: Judit.P

A kimondott szó ereje

- Jaj, a kép! – jutott eszébe, és szó nélkül beszaladt a szobájába. A héten rajzolta apjának. Egy ideje már szokássá vált, hogy búcsúzáskor valami aprósággal lepje meg. Gesztenyefigura, gyöngy állatka, lepréselt virág, vagy falevél, amivel játszogatott, abból készült az ajándék.

Nehogy elfelejtsél a két hét alatt, amíg nem találkozunk” mellékelte hozzá az aggodalmas mondatot, amire egy szoros ölelés volt a válasz, fülébe súgva: „hogy felejteném el az én kis kincsemet!”

Az ajtóhoz érve meghallotta anyja ingerült hangját, melyet követett a szokásos hangos szóváltást. A mosoly lehervadt arcáról, „már megint veszekednek! Nincs láthatás vita nélkül!” Legszívesebben bezárta volna a füleit, egy szót se halljon, de a kislányok fülét nem lehet becsukni, mint egy ajtót. A lakás legtávolabbi sarkába futott, beült a törölközők alá, a szennyestartó mellé. Két kezét fülére tapasztotta, már nem érdekelte, hogy az ajándék képet is meggyűri közben, és potyogni kezdtek a könnyei.

girl_3422711_1920_300x179.jpg

Milyen jó volt régen!” mondta ki a varázsmondatot, mely kiragadta a fájó jelenből, és emlékeibe menekítette. Édesanyjával minden délután elsétáltak apja elé a munkahelyéhez, aztán hármasban irány a játszótér. Egyszer nemcsak ő, de az anyja is hintába ült, és édesapja lökte mindkettőjüket. Versenyeztek, melyikük röpül magasabbra. Persze ő lett a győztes. Hátrahajtott fejjel, boldogan kacagtak, majd apja gratulált neki, és jutalomként meghívta őket fagyizni. Két gombóccal is kérhetett, így mindkét kedvencét kiélvezhette, a vaníliát és az epret is. Mire befejezte, nemcsak bajsza volt fagyiból, de még az orrára is jutott belőle. Újból nevettek, anyja csilingelve, apja pedig a mély hangján hahotázott. Végezetül a nyakába ültette, pedig már hatéves volt, majdnem iskolás, és úgy vitte hazáig. Ő pedig biztatta, „gyí paci! Gyorsabban, gyorsabban!”

Három év múlva vége lett a boldogságnak. „Bárcsak együtt lennénk ismét hármasban, békében!” kívánta.

- Enikő, hova bújtál? – nyitott be az ajtón édesapja, bár anyja hangja még hallatszott a folyosóról.

- Sírtál? Ne haragudj, máskor nem fog előfordulni! – fogadkozott, miközben kihúzta a sarokból, és magához ölelte.

- Mindig ezt mondod! – hüppögött a gyerek.

- Hát ez a szép rajz? Az enyém? – nyúlt a férfi a gyűrött, könnyes papír után. – Tudom, hogy el ne felejtselek. Nem foglak! Sohasem.

A bejárati ajtónál még hosszan integetett az apja után. Közben azt érezte, hogy már megint az anyja győzött.

- Gyere Enikő! Vacsora! – hallatszott a konyhából.

- Nem vagyok éhes! – ült le az asztalhoz. Az asszony rámosolygott, megsimogatta.

- Ne haragudj, legközelebb nem fogunk veszekedni! Ne sírdogálj, tudod, hogy mennyire szeretlek! Kentem neked lekváros kalácsot, a kedvencedet!

- Olyan szomorú lettem!

- Ne szomorkodj! Jól megvagyunk mi kettesben! Nincs szükségünk apádra! Kettesben béke van.

A kislány csendben ült. Emlékezett a régi, nagy, erős, vidám apukára, akire mindig lehetett számítani, aki érte még a sárkányt is legyőzte volna, ha lennének sárkányok.

Majd a mosolytalan apa alakját látta, ahogy távolodik, egyre kisebb és kisebb lesz, végül teljesen eltűnik.

Úgy érezte kifosztották.

person_409127_1920_300x200.jpg

„Félelmetes, milyen ereje van néha egy szónak. Sorsokat sodor és életeket dönt. Egyetlen szó, amit nem kellett volna kimondani.” Wass Albert

PJudit

Képek forrása: Pixabay

süti beállítások módosítása