Tavasz van, gyönyörű!?
2023. április 23. írta: Judit.P

Tavasz van, gyönyörű!?

Szeszélyes egy április! Szél fúj, eső esik, néha havazik, de van, hogy kék az ég, ragyogóan süt a nap, és már zöldell a fű, virágoznak a fák, bokrok, nyílik a jácint, tulipán. A madarak, dalolnak rendületlenül!

Tavasz van, gyönyörű!

20230422_193104.jpg

A füvet azonban nemcsak virág színesíti, hanem csokipapír, taknyos zsebkendő, elhasznált maszk, sörösdoboz, üres üveg … és sok-sok cigarettacsík is.

Nézzük csak meg közelebbről a képet! A szemeteskuka dugig. Nyilván látja az arra járó, az üdítős palackot mégis beledobja, azaz beledobná, ha kiesik nem baj, ha mellédobja, az sem. Pedig ott van tíz méterre egy másik szemetes, addig elmenni azonban már lusta. Így megy ez minálunk!

20230222_155713.jpg

Új szemeteskukákat kaptunk ajándékba, felcímkézve, aki nem ismerné, az is megismerje. Lehet, a „kuka” szó kevés. Hisz ez akár jelző is lehet, vagy (nagybetűvel kezdve) a hetedik törpe neve.

Talán jobb lett volna „szemeteskukának” titulálni, így egyértelműbb.

Lássuk, mit mond a Wikipedia: „A kuka a szemétgyűjtőedény, tartály köznapi elnevezése.” Na de hát ki nézi meg a kuka jelentését a „wikiben”? Senki. Így megy ez minálunk.

Vajon a lakásban is lehajigálják a szemetet? Nem gondolnám. A lépcsőház, az már nem lakás, bár valójában az is a lakók tulajdona, ott már nyugodtan hullhat a csokipapír, metrójegy. Nem számít. Ha leesett, ott marad. Esetleg még direkt le is dobják egyesek? Csak nem rakom vissza a zsebembe a telefújt zsebkendőt! Majd a takarító(nő) felszedi, ha van. Így megy ez minálunk!

Megnéztem a lebomlási időt, és megdöbbentem:

Papírtörlő: 2-4 hét

Cigarettacsikk: 10-12 év

Alumínium konzervdoboz: 200-500 év

Műanyag palack: 450 év

Üveg: 1-2 millió év

20230224_171402.jpg

Cigarettacsikket mindenütt találhatunk, gondolom, a dohányosok nagy része szerint az nem szemét. 10-12 év alatt bomlik le! Pedig mibe telne szemetesbe dobni? Semmibe. Nem tiltja törvény, nem büntetik.

Annyi szó esik a környezetvédelemről, esetleg hozzájárulhatnánk azzal, hogy nem szemetelünk!

Emlékszünk még a „Gazdálkodj okosan!” társasjátékra? Nem tudom új, aktuális változata van-e, de gyerekkoromban az egyik mezőben ezt olvashattuk: „Szemeteltél az utcán! Fizess 10.- Ft-ot!”.

Aki közterületen, közintézményben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, vagy ezeket beszennyezi, az szabálysértést követ el.

Ha ezt gyakrabban büntetnék, akkor elhagyhatnám a kérdőjelet a cím végéről, mert valóban gyönyörű lenne a tavasz!

daisy-g92eb8ce76_1920.jpg 

Ha tudni akarod, hogy gazdag vagy szegény vidéken jársz-e, a kukákat figyeld. Ha nem látsz sem szemetet, sem kukát, nagy a gazdagság. Ha kukát látsz, de szemetet nem, az sima gazdagságra vall. Ahol szemetet is látsz a kuka mellett, az se nem gazdag, se nem szegény, csak amolyan turistáknak való környék. Ahol szemetet látsz kuka nélkül, az szegény vidék. Ahol pedig szemétben élnek az emberek, az nagyon szegény. (Eric-Emmanuel Schmidt (citatum.hu))

PJudit

Fotó: saját, Pixabay

"Így megy ez!" Kurt Vonnegut, Jr: Az ötös számú vágóhíd című regényéből "kölcsön vett" idézet, melyet kibővítettem a "minálunk" szóval.

süti beállítások módosítása