Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam!
2021. november 05. írta: Judit.P

Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam!

 

- Képzeld, levelet kaptam Orbán Viktortól! – hadarja kedvenc nagynéném hangja a telefonkagylóból. Leülök, mert tapasztalataim szerint ez bár egyoldalú, de hosszú beszélgetés lesz.

level.jpg

- Na nem is ez a lényeg, hisz tudom, hogy nem ő írta, nem ő fogalmazta, és nem is ő adta fel. De ami benne van! Novemberben mi, nyugdíjasok 80.000.- ft nyugdíjprémiumot kapunk! Nagyon klassz! Nyár elején a fűtés, melegvíz éves elszámolásom majdnem 80.000.- ft plusz költséget jelentett. Eléggé romba döntötte a kasszámat. Ez a váratlan, „ajándék” pénz, majd helyrebillenti a költségvetésem egyensúlyát. Plusz kiadás, plusz bevétel, az egyenleg így legalább nulla, és nem negatív.

Egyébként a melegvíz többletet értem, nyílván a rengeteg kézmosás, azt azonban nem tudom, a központi fűtésre miért kellett annyit ráfizetnem. Minden radiátor ugyanúgy volt beállítva, mint előző évben. Hosszabb, hidegebb volt a tél? Vagy ennyire felment a fűtés ára? Azonban akadt olyan lakó is, aki egy kisebb összeget visszakapott! Hogy a manóban? Teljesen kikapcsolta a fűtést, és fagyoskodott? Ezt nem hinném!

Visszatérve a levélhez, azt is írja, hogy céljuk, hogy a 13. havi nyugdíj teljes összegét megkaphassuk februárban. Szuper jó lenne! A pénznek egy nyugdíjas esetében mindig van helye, ha másra nem, gyógyszerre. Írja, hogy ezt korábban a baloldali kormány eltörölte, elvette tőlünk a 13. havi nyugdíjat. Igen, de előtte évekig adták! Azóta eltelt 12 év, és nem állították vissza ezt. Pedig igazán lett volna rá idejük, és szükséglet is. Fura, hogy pont most jut eszükbe, nem? De a lényeg, hogy eszükbe jutott.

Inflációkövető nyugdíjemelést ígér. Erre kíváncsi leszek! A járvány óta mekkora lehet az infláció? Bár én nem néztem a KSH adatokat, de a közértben kiírtakat igen, és azok alapján, messze nem egy számjegyű. Az élelmiszer árak rettenetesen felmentek! Igazából, hogy a csavar, vagy az egérfogó ugyanannyiba kerül, mint két éve, az engem nem érdekel. Az sem, ha a ruhák olcsóbbak lettek esetleg. Egy nyugdíjas már nem vesz sűrűn új ruhát! Minek? Itthon ülni benne? Van elég régi. De kenyeret, tejet, vajat, esetleg sajtot szeretne venni. Ebédelni is szeretne, egy jó kis kávé néha, csoki, süti…

Dorbézolni nem lehet a nyugdíjból, legalábbis az enyémből nem. Meg kell fontolni, mire költök.

Egy ledolgozott élet után, át kell gondolni, mennyi almát veszek, és futja-e citromra. Elég gáz, nem?

Na minden jót, megyek, várom a postást. Hátha hamarabb jön!

PJudit

 

süti beállítások módosítása