Az órás, aki minden órát megjavított, egy kivételével
2020. június 23. írta: Judit.P

Az órás, aki minden órát megjavított, egy kivételével

Történetem hőse órásmester, aki sok-sok éven át minden órát megjavított. Nem számított, hogy mechanikus vagy elektromos, meggyógyította. Életet lehelt a kakukkos órába, ha elfáradt benne a kakukk. Még a toronyórát is megszerelte, évekig ő tartotta karban.

Egy kisvárosban éldegélt családjával. Apró órás boltja a legforgalmasabb utcában állt, így mindenki ismerte és kedvessége miatt, szerette őt.

pocket-watch-3156771_1920.jpg

Ki is ő nekem? Az unokabátyám.

Az ország két végében éltünk, így személyesen nem sokszor láttuk egymást, ennek ellenére, tudtunk a lényeges dolgokról.

Gyermekkori találkozásainkra már nem emlékszem. Szerencsére egyet fényképen megörökítettek. A képet annyiszor láttam, hogy bármikor magam elé tudom képzelni, így valójában már olyan, mintha emlékeznék.

Évente egyszer látogattunk el a szüleihez. A korkülönbség miatt - szinte felnőtt volt - ilyenkor általában nem találkoztunk, hiszen már a saját útját járta.

Később családot alapított, és elköltözött otthonról. Mikor első gyermeküket várták, és elmentünk hozzájuk, emlékszem, milyen lelkesen mutatta meg a babaszobát, amelynek falát saját kezűleg festette ki mesefigurákkal. Ott ült Hófehérke, körülötte a törpék.

Persze az ő életében is akadtak gondok bajok, tragédiák. Talán még több is, mint máséban, mégsem veszítette el jó kedélyét.

Pár éve találkoztunk utoljára, amikor már felnőttként benéztünk kis boltjába. Nyugdíjasként is dolgozott, nem hagyta cserben szeretett óráit.

Igen, mindet megjavította. Kivéve egyet, saját életének óráját. Azt is próbálta, sajnos nem sikerült. Drukkoltunk, imádkoztunk érte, de úgy látszik, az ima nem ért a mechanikus órákhoz. Persze lehet, hogy ért, de a sors könyvében másként volt megírva.

time-2801596_1920.jpg

A városban egy pillanatra megállt minden óra, így tisztelegtek a mester előtt. Azóta az órák egy másodpercet késnek, de ez senkinek sem tűnik fel. Egy másodperc olyan rövid, nem is számít, gondolhatnánk, de ez nem így van. Ennyin múlhat, hogy már csak a vonat mozgó ütközőjét látod, és Te lemaradtál. Akkor is rengeteget számít, ha a kórházba rohansz, és ennyin múlik, hogy valakivel, akit nagyon szeretsz, már nincs lehetőséged egy utolsó pillanatra még egymás szemébe nézni.

Nem tudom, az angyaloknak van-e órájuk, de abban biztos vagyok, amennyiben van, most már mindegyiké tökéletesen működik, és senkié nem késik egy másodpercet sem.

PJudit

Képek forrása: Pixabay

süti beállítások módosítása