Az én „koronám”
2020. november 24. írta: Judit.P

Az én „koronám”

A „korona” idén gyakran használt, negatív szó lett. Pedig többféle jelentése is van.

Például, védheti a fogainkat. Az előkészület ugyan kellemetlen és fájdalmas, de a végeredmény kárpótol mindezért.

Gondolhatunk hallatán fejdíszre is.

A Wikipédia szerint: „A korona, mint kitüntető fejdísz előzménye a virágokból, növényekből font koszorú volt, ami ma is népszerű gyermekjáték. Viselése lényegesen befolyásolja az azt hordozó személy megjelenését. Más jelvényekhez képest nem szükséges azt rögzíteni, megtartásához elegendő az emelt fejtartás, ami önmagában is méltóságot kölcsönöz.”

crown-831759_1920.png

Tekintettel a közelgő ünnepekre, írásom inkább az utóbbi jelentéshez kapcsolódik.

- Anya, megvarrnád a pulcsimat? A kéket, tudod, a Peti miatt! – lép a szobába Krisztina.

- Persze! Add ide! – mit tehet egy anya? Peti kedvence a kék szín, Kriszti kedvence pedig Peti. Tetszeni szeretne neki.

- Na de tizenegy évesen? – morgolódik a férjem. Ja kérem, felgyorsult a világ! Ezt egy apának is el kell fogadnia.

- Anya, képzeld a matek órán… - ül mellém Katica, és ömlik belőle a szó. Ő egy igazi mesemondó. Elindul valahonnan, bejárja történetében a fél világot, végül eljut a Himalája csúcsaira, vagy esetleg kiköt egy Csendes-óceáni szigeten. Kíváncsi vagyok, mi lesz a matek óra vége…

Mondja, mondja, már az ebédnél jár, ami paradicsomos húsgombóc volt, a kedvence. Varrogatok, hallgatom a csacsogását, megnyugtatóbb, mint egy meditációs zene.

Író lesz ebből a lányból, olyan a fantáziája. Vagy lehet, hogy blogger. Karácsonyra kap egy naplót, ha valamit az utókor számára meg szeretne örökíteni, legyen mibe.

- Anya, ugye sütsz palacsintát vacsira! Légyszi!! – fejezi be az élménybeszámolót. Matek órától a palacsintáig, azért ez se semmi.

- Én összekeverem a tésztát! – lép be a férjem.

- Mi megkenjük, neked csak sütnöd kell! – áll be a sorba Krisztina is.

Neki látnak. Mintha egy furcsa koreográfia szerinti táncot lejtenének a konyhában. Hűtőből a tojás, lekvár, szekrényből a liszt, kakaó, porcukor. Sürögnek, forognak, hogy bele nem szédülnek! Látszik, nem először csinálják.

- Apa, ugye puding is lesz? Vaníliás!

Apa szeme meglepetten égre mered, majd forgatja körbe-körbe, aztán mosolyogva bólint. Hiszen mindig van puding a palacsintához!

Este, mikor bemegyek a szobába, a tévében épp Colombo kezdődik. Férjem kezében a táblával üldögél. Ránézek a nyomozó gyűrött kabátjára, jaj a vasalás! Hozom az ingeket, ez a lassú krimi tökéletes lesz hozzá. Még beszélgetni is tudunk, a film akkor is követhető, ezért szeretem. Szinte már családtag a kicsit bogaras nyomozó.

Másnap este a lányok terítenek, kenik a kenyeret, nevetgélve beszélgetnek. Evés után, férjem int, maradjunk még egy kicsit az asztal körül. Lekapcsolja a folyosón a lámpát, és halvány, pislákoló fényt követve jön vissza a konyhába. Közben halk brummogás: Happy birthday to you … a gyerekek csatlakoznak a dalhoz.

Te jó ég! Hányadika van? Elfeledkeztem a születésnapomról! Ők szerencsére nem.

Asztalra kerül a torta, rajta egy szál gyertya ég. A többi 41-et mellé képzelem.

brownie-4020342_1920.jpg

- Nagyi sütötte neked!

Krisztina kirohan, rajzokkal díszített csomaggal tér vissza.

- Ezt pedig mi készítettük! Boldog születésnapot anya! – ölelnek, és puszilnak.

Mit rejthet? Óvatosan bontom ki, egy hímzett kendő van benne. Hasonlít a múltkor elszakadt damaszt konyharuhámra az anyaga. Szomorkodtam miatta, mire kidobtam volna eltűnt. Szépen körbeszegve, ez biztos a nagyi műve. És a belseje! Mint egy kincses térkép! Ezerféle tarkabarka hímzés, varrás, gyöngy díszíti. Sarkára egy nagy, piros szívet varrtak, tetejére pedig a „Szeretettel a világ legjobb Anyukájának” szöveget hímezték. Gyönyörű! Még a könnyem is kicsordul.

- Anya, ez a kendő a te koronád! Te vagy a mi családunk királynője!

Örömömben nem is tudom, hogy köszönjem meg.

Ez volt az év legszebb napja! Köszönöm az Égieknek, hogy ilyen klassz, szerető családom van!

PJudit

Képek forrása: Pixabay

#bloggerkepzo #irjotthon

süti beállítások módosítása