Didergek!
2022. szeptember 26. írta: Judit.P

Didergek!

"22 fok van az irodában, fázunk, pedig jól felöltöztünk, és folyamatosan isszuk a forró teát!” panaszolta múlt héten az egyik ismerősöm.

Pedig a 22 fok 4-el több, mint a 18.

celsius-g184d54cbe_1920.jpg

(Tudom, a kép kicsit csalóka, vagy inkább optimista, mert 24 fok van rajta.)

Az emberek hőérzete különböző. Én nagyon fázós vagyok, a kollégám viszont nem. Télen folyamatosan harcban álltunk. Több pulóverben, mellényben is fáztam, neki egy szál pulcsiban is melege volt. Kolléganőm kiment a szobából, én odaosontam a gázkonvektorhoz, suttyomban feltekertem a fűtést, ő visszajött, kitárta az ablakot. Így teltek a napok.

A vírus azonban véget vetett ennek az időszaknak, azóta itthonról dolgozom.

Olvasom, az egyik fóti iskolában 18 fok sincs, és még hetekig nem fog elindulni a fűtés. Gondolom, nem ez az egyetlen ilyen „hűvös” iskola, most, amikor meglehetősen alacsony a kinti hőmérséklet.

tea-g7547f17fc_1920.jpg

Én, ha fázom, kevésbé tudok figyelni a munkára, több hibát vétek. Ilyenkor azonban felveszek még egy pulóvert, bekötöm a derekam, plédbe burkolózom, és időnként bekapcsolom a hősugárzót.

Az iskolában „pót” pulóver esetleg akad, a plédet nem tudom, hősugárzó viszont valószínűleg nincs. Vacogva figyeljenek a diákok, jegyzeteljenek (egy idő után esetleg kesztyűben?), feleljenek, írjanak dolgozatot, koncentráljanak, (ha képesek rá,) mutassák meg, mit tudnak?

Már ahogy mindezt leírtam, attól kirázott a hideg!

A külső hőmérséklet hatással van számos fizikai és szellemi tevékenységre, így a tanulásra is. Ezt mindenki tapasztalhatja magán: ha vacogunk, elsősorban azzal foglalkozunk, hogy ezt az állapotot megszüntessük. (femina.hu)

Több orvos véleményét is elolvastam a 18 fokos irodákról, tantermekről.

Úgy gondolom, ahogy a „puding próbája az evés”, az eltelt idő fog választ adni a 18 fok hátrányairól, „mellékhatásairól”.

Nem tudom, végeztek-e bárhol is a dolgozók egészségügyi állapotáról felmérést, kinek milyen baja van, ami miatt esetleg káros lehet számára a 18 fok.

Esetleg a munkáltatók biztosíthatnak-e a hidegre „érzékenyebbeknek” fűtöttebb helységet?

cold-g5fe73718f_1920.jpg

Nem vagyunk egyformák. Van, aki könnyebben megfázik, náthás lesz, vagy felfázik és hólyaghurutot kap. Akinek veseproblémái vannak nem jó 18 fokban üldögélni. Hölgyeknél lehetnek érzékenyebbek a női szervek. Lehetnek ízületi gondok, amik fokozódhatnak a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten. Ilyen esetben kihez forduljon a dolgozó a „baj” megtörténte előtt? Lehet, nekik kevés a „bunda bugyi”, jobb lenne egy hősugárzó?

Ráadásul a hólyag, vesemedence, petefészek gyulladás meglehetősen fájdalmas betegségek.

Az első kettőt megtapasztaltam. Antibiotikumot adtak rá. A gyógyszert ki fogja fizetni? A munkáltató? Táppénz hogy lesz? „Munkahelyi baleset”-ként fogják kezelni, és 100% táppénzt adnak? Vagy előtte bizonyítani kell, hogy „rendesen” fel voltam öltözve, és önhibámon kívül mégis megfáztam?

Mi történik, ha becsempészek egy hősugárzót? Amennyiben lebukom, mi lesz a büntetés? Fegyelmi? Kirúgnak? Vagy kiszámolják a „zugfogyasztást” és ki kell fizetnem?

Mennyi kérdés! (És még mennyi nem jutott ezzel kapcsolatban eszembe!)

Jó lett volna, ha nem a diákoknak, dolgozóknak kellene „tesztelni” a 18 fok hátrányait, egészség, munkavégzés hatékonysága, közérzet (ja, tudom: kit érdekel?!) szempontjából.

Én úgy élek, hogy igyekszem senkinek nem kívánni rosszat. Most azonban elég nehéz tartanom ezt a szokást. Olvasván a tűzoltókról, bizony felmerült bennem a gondolat, hogy egyeseket talán fél órára be lehetne ültetni a Velencei tóba, aztán tesztelni, hogy a parton állva a szeles hűvös időben vajon hány perc alatt száradnak meg, és hogy érzik mindezek után magukat? (Hess, rossz gondolat!!)

„A kormány a takarékoskodást saját magán kezdi.” – ez azt is jelenti, ők is 18 fokban fognak ülni?

 PJudit

Képek forrása: Pixabay

süti beállítások módosítása