„Csak annyit kérek tőled, ha érted: Ne vágj ki minden fát!”
2022. augusztus 07. írta: Judit.P

„Csak annyit kérek tőled, ha érted: Ne vágj ki minden fát!”

Szüleim 50 évvel ezelőtt felszámolták a cserépkályhát, a fával, szénnel való fűtést, bevezettették a gázt.

Megszűnt a fűtőanyag beszerzés, pincébe lehordás, faaprítás, első emeletre felcipelés, tűzrakás, hamu kiszedése, szeméttárolóba való levitele.

Nagy örömükre, különösebb erőfeszítést nem igénylő gázkonvektor ontotta továbbiakban a meleget.

„Előre megyünk, nem hátra!” gondolhatták örömmel.

Sajnos elfeledkeztek a „menekülő útvonalról”! Nem sejthették, hogy a távoli jövőben szükség lenne rá, azaz nem kellett volna lebontani, kidobni a cserépkályhákat.

Én Budapesten panelházban lakom, de téli estéken bizony nem ajánlatos kinyitni az ablakot, szellőztetni, mert akadnak a környéken családi házak, ahol fával, vagy egyébbel fűtenek, és árad be a „büdös” levegő.

Olvasom a hírekben: „Fel kell mérniük a tankerületi központoknak, hogy a fenntartásuk alá tartozó oktatási intézményekben lehetőség van-e a gázról a fatüzelésre történő átállásra, illetve kályhák beszerzésére” … Szinte földbegyökerezett a lábam.

Gondolom, ez inkább a kisebb településeken lévő iskolákat érintheti …

Újabb hír, (minden napra jut sajnos): „A csütörtöki kormányrendelet több ponton változtat a fakitermelés szabályain.” Elolvastam. Nem vagyok szakember, de megfogalmazták érthetően: „Összességében ezek a jogszabályi változtatások a téli tűzifa biztosítása érdekében minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából.

cut-tree-g38fd340a8_1920.jpg

Amennyiben az idei télre kell nagyon a tűzifa, akkor azért a mostani „fakivágásokkal” némi gáz lesz, mert az idén kivágott fa nem tüzelő! Másfél, két év kell hozzá, hogy annyira kiszáradjon, hogy tűzifának használni lehessen.

Addig, gondolom, száraz helyen kell tárolni. Jó pénzért. Aztán ki tudja, mit hoz a jövő? Lehet, már nem lesz mindre szükség... a tárolás sokba kerül… jöhet a megsemmisítés? Elégetés? Jó pénzért? Ki tudhatja azt manapság?

Nem tudom, mennyi erdei fa kivágása van betervezve, de mi lesz az ott élő állatokkal? Őzekkel, madarakkal, mókusokkal? Rovarokkal? Esetleg borul a természet egyensúlya?

deer-g44431faf6_1920.jpg

Eszükbe jutott vajon a légszennyezettség? A szilárd tüzelők jobban rontják a levegő minőségét, (különösen a „tiltott anyagok”, pl: kezelt fa, bútorlap, pet palack, használt ruha, autógumi, …)

A légszennyezettség csökkentésében jelentős szerepet játszanak a fák. Bár gondolom, akkor, amikor lombosak.

Környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, inkább fásítani kellene, mint kivágni…

PJudit

Fotók forrása: Pixabay

 

süti beállítások módosítása